Friday, August 31, 2018

Zašto Pilion?





Svi znaju da su grčki bogovi živeli na Olimpu. Međutim, kao pravi hedonisti, grčki bogovi voleli su da se odmaraju, a za svoj odmor birali su mesto koje mnogi i danas smatraju jednim od najlepših na svetu – Pilion.

Pilion ili Pelion je planinsko poluostrvo u centralnoj Grčkoj koje se u obliku polukružnog kraka pruža prema ostrvima Skiatos i Skopelos. Na severu s unutrašnje strane zaliva je grad i luka Volos, duž obe strane poluostrva (istočne i zapadne) nalazi se niz manjih mesta i plaža dok se na samoj planini Pilion, svega koju desetinu kilometara od rajskih plaža, nalazi skijaški centar. Ovakva neverovatna raznovrsnost na tako malom prostoru predstavlja jedinstven spoj mora, planine, i zadivljujuće lepote netaknute prirode.
grčkoj mitologiji, planina Pilion (koja je dobila ime po mitskom kraju Peleju, Ahilovom ocu) bila je dom kentaura Hirona, učitelja mnogih drevnih grčkih junaka, poput Jasona, Ahila, Tezeja i Herkula. Tu je, u blizini Hironove pećine, održana i svadba Tetide i Peleja. Tom prilikom je nepozvana boginja Ira, iz osvete, donela zlatnu jabuku s natpisom "najlepšoj". To je izazvalo svađu između boginja Here, Afrodite i Atene, koja je dovela do Trojanskog rata. 
Iako je sve popularniji i među srpskim turistima, Pilion ne spada u tipična “srpska“ letovališta u Grčkoj i nije ni izdaleka toliko prisutan u ponudi srpskih turističkih agencija kao Paralija, Tasos ili Leptokarija pa čak je manje zastupljen i od znatno ekskluzivnijih destinacija poput Krita ili Santorinija. Međutim, većina putnika koja ga poseti zaljubljuje se u Pilion već na prvi pogled, a tu je i večna dilema: da li svima ispričati za ovaj skriveni raj ili ga čuvati samo za sebe i još uvek malobrojne redovne goste. Ono što doprinosi tome da Pilion ne postane pretrpan, jesu i veoma zahtevni putevi koji ponekad liče na vožnju strave u luna parku: ako uzmete u obzir da je zapravo reč o visokoj i uskoj planini koja se strmo spušta u more, biće vam jasno zašto su mnogi Pilionski putevi pravo iskušenje za auto, vozača pa i putnike. Takođe, kada vidite koliko je zaljubljenika spremno da uvek iznova vozi ovim nemogućim putevima i penje se i spušta uz bezbroj strmih "lakat" krivina, biće vam jasno da je ono što vam Pilion pruža vredno svakog napora i truda. Pilion obiluje pejzažima dostojnim daleko udaljenijih i skupljih destinacija, kao što su obronci jezera Komo koji izranjaju iz izmaglice, snežnobele plaže Maldiva i Balija ili spektakularne stenovite plaže Italije i Španije. 
Od mirne i ljupke unutrašnje strane pilionskog zaliva Pagasitikos, preko planinske unutrašnjosti bogate gustim rastinjem, živopisnim vodopadima i potocima, šumovitim padinama na kojima se kriju kamene kuće stare više vekova, pa sve do nestvarno lepih stenovitih plaža sa spoljašnje (istočne) strane ostrva, Pilion na svakom koraku obiluje lepotom i čudesima koje možete istraživati godinama a da vam jednostavno nikada ne dosade. 
Što se mene lično tiče, dilema - ljubomorno čuvati priču o Pilionu ili je otkriti svima koji žele da uživaju u njoj - ne postoji. Lepote Piliona ima dovoljno za sve. Zato su u Klub ljubitelja Piliona dobrodošli svi koji žele da upoznaju ovaj raj na zemlji. https://www.facebook.com/PelionLoversClub/







4 comments:

  1. Odlična priča koja u meni budi želju da posetim Pilion..

    ReplyDelete
  2. Bila sam sada u junu, prica je bas takva kakva sam je i ja dozivila, ali ima jos puno toga da se prica taman da bi se napisala cela knjiga u vishe tomova, da napomenem i da je jedna scena iz filma Mama Mia snimljena na istocnoj strani Piliona..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo tako! :) Hvala puno na komentaru, Elizabeta! Obožavam Pilion, pozivam vas da sve priče i utiske o Pilionu podelimo na stranicihttps://www.facebook.com/PelionLoversClub/
      Da, najpoznatija scena u kojoj Meril Strip skače u vodu snimljena je na plaži Damuhari... više o tome u nekoj narednoj priči, Pilion je neiscrpan!

      Delete

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...