Thursday, September 6, 2018

Treba vam još jedan odmor? 5 načina da češće i bolje putujete


Mislite da je jedan odmor godišnje malo? U pravu ste!

Cele godine čekate godišnji odmor da bi on proleteo i ostavio vas u depresiji? Ima leka za to. Ne, ne morate dati otkaz i opljačkati banku da biste češće putovali. Potrebno je samo da primenite nekoliko jednostavnih pravila.


Putujte češće
Istina je da je jedan odmor godišnje nedovoljan. Današnji tempo života jednostavno zahteva da se češće odmorimo i okrepimo, i niste vi „krivi“ što vam se putuje češće nego što je to uobičajeno. I vi možete putovati češće ili bar nekoliko puta godišnje otići na više kratkih putovanja za koje vam neće biti neophodno mnogo novca ili slobodnih dana.

Putujte kraće
Da, znam da vam je potrebno bar 15 dana odmora. Razumem to. Ali, verujte, kada budete putovali češće, neće vam biti potrebno više od nedelju dana. Uvek možete odvojiti neki vikend ili spojiti jedan ili dva dana sa vikendom, bar jednom ili dvaput godišnje, a onda vam „taj godišnji“ koji „čekate cele godine“ više neće uvek izgledati tako daleko i nećete imati osećaj da cele godine čekate taj jedan datum. Putovanja će postati sastavni deo vašeg života, a to je ono što vam treba, zar ne?

Putujte u vansezoni
Ovo pravilo je po meni apsolutno ključno. Ako malo bolje pogledate uslove u špicu sezone, ko bi uopšte poželeo da tada putuje? Cene su tada najviše. Za jedan odmor u sezoni možete imati bar dva u vansezoni. Gužve na putevima i graničnim prelazima su ogromne. O gužvama na plaži koje vam mogu upropastiti odmor bolje i da ne pričam. Jednostavno, izbegavajte sezonu, bar špic sezone. Većina ljudi može to da izbegne, pa čak i oni koji na kolektivni odmor idu u avgustu, uvek mogu iskoristiti nekoliko slobodnih dana i spojiti ih sa nekim praznikom ili vikendom. Da, znam da vam deca idu u školu. Ali ako zamolite učiteljicu da izostanu dva-tri dana, sigurno vas neće odbiti, zar ne?


Pratite dobre ponude
Danas imate milion načina da svakodnevno pratite ponude hotela, jeftinih letova, turističkih agencija i svih vrsta smeštaja. Ionako ste sigurno svakodnevno onlajn. Ako samo malo obratite pažnju, videćete da gotovo u svakom trenutku ima odličnih ponuda. Treba samo da budete spremni da ih iskoristite.

Ne ograničavajte se kada je reč o destinacijama
Možda mislite da vas ne zanimaju spa centri. Možda vam se čini da ne volite planine. Možda čak niste ljubitelj mora. Proverite, možda grešite! I spa centri i planine i more toliko su široki pojmovi, da ih je velika greška svrstati ih sve u isti koš. Kada je o putovanjima reč, ponuda je tako bogata i ogromna da se u apsolutno svakoj kategoriji može naći ne ponešto, nego štošta zanimljivo. Ako, na primer, smatrate da su spa centri (ili, srpski rečeno, banje) namenjeni samo starijima, ili da je na planini dosadno, nemojte dozvoliti sebi da zaključke donosite bez provere. Veoma je moguće da ćete se uveriti u suprotno. Pokušajte bar jednom da proširite svoje vidike. Na kraju krajeva, suština putovanja je avantura. Dopustite sebi rizik da iskoristite dobru ponudu i otputujete i na neko mesto za koje možda niste sigurni da će vam se dopasti. U najvećem broju slučajeva, bićete oduševljeni novim iskustvom.
Još putoholičarskih priča potražite na stranici Putoholičarske Priče/ Travelholic Tales https://www.facebook.com/Putoholičarske-Priče-Travelholic-Tales-336361597101520/


6 comments:

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...