Sunday, September 16, 2018

Venecija bez gužve - 5 pravila


Uživajte u Veneciji bez gužve! Ako ispunite bar jedan ili dva od ovih pet uslova, uživaćete daleko više u ovom čarobnom gradu.



Nema sumnje da je Venecija jedan od najlepših i najposećenijih gradova na svetu. Ipak, ono što većini putnika u Veneciji smeta jesu ogromne gužve. Međutim, ako znate nekoliko važnih pravila, možete ih izbeći i uživati u Veneciji bez imalo gužve!


Pravilo br 1 – udaljite se od Trga Svetog Marka
Ovo jednostavno pravilo dostupno je svakome! Sem toga, to je i najbolji način da zaista istražite i upoznate ovaj čarobni grad. Da, znam da ovaj trg prosto opčinjava i da se ne možete vratiti kući bez fotografije na kojoj je u pozadini Crkva Svetog Marka. Ali verujte mi, u Veneciji postoji bezbroj savršenih mesta za fotografisanje, i to onih na kojima ćete napraviti stvarno autentične i originalne fotke na kojima ćete biti sami i opušteni, a ne okruženi milionima drugih turista od kojih se nećete videti ni vi, ni Venecija, ni Duždeva palata. Dakle, udaljite se s mesta gde se nalazi najveći broj turista, a to je potez od Rive Skjavoni (negde blizu Mosta uzdaha) gde se iskrcava najveći broj turista koji stižu kruzerima i brodićima sa Punte Sabioni, pa sve do glavnog trga. Druga važna tačka koju po danu treba da izbegavate jeste most Rialto, i to važi pre svega u periodu od 10 pre podne do 8 uveče, o čemu nešto više govore i naredna pravila.

Pravilo br 2 – izbegavajte sezonu
Mnogi tvrde da je u Veneciji uvek gužva. To je samo delimično tačno. Gužve su nekad veće nekad manje, ali su one vezane pre svega za određeni deo dana, a zatim i za sezonu. Kada je o Veneciji reč, sezonom možete smatrati čitav period letnjih godišnjih odmora, Uskrs, prvomajske praznike i naravno februar, kada se u Veneciji održava karneval. Ukoliko dođete u Veneciju, recimo, krajem novembra, uverićete se da možete uživati u ovom gradu gotovo bez imalo gužve. Što se pak poplave – Acqua alte tiče, ona traje vrlo kratko, svega par sati, najčešće i ne zahvata sve delove grada i ne mora predstavljati nikakav problem, ali o tome više možete pročitati ovde.

Pravilo br 3 – izbegavajte vikend
Ovo pravilo je slično prethodnom, ali ako ih primenite istovremeno, to jest, ako dođete radnim danom u vansezoni, dobićete jako dobru kombinaciju za uživanje u Veneciji bez gužve. Radni dan je uvek rasterećeniji od vikenda i praznika.

Pravilo br 4 – izbegavajte grupu
Ovo pravilo važno je pre svega zbog toga što grupe uglavnom putuju u sezoni, vikendom i praznicima, a i zbog poslednjeg pravila koje ćete veoma teško ispoštovati ako putujete s grupom, bar sa našim agencijama. Možda vam jednostavno do sada nije palo na pamet da se sami otisnete u Veneciju ali to je sasvim lako izvodljivo, jer do Venecije su svi načini putovanja, bilo kom vrstom saobraćaja, prilično raspoloživi i dostupni a kombinacija je bezbroj. U svakom slučaju, ako već putujete s grupom, vodite računa o prethodnim pravilima – mnogo je bolje da odaberete neki aranžman koji će vam omogućiti da u Veneciji boravite radnim danom, nego vikendom. Vansezona se podrazumeva.

Pravilo broj 5 – noćite u Veneciji
Ovo pravilo je samo za sebe, najčešće (sem možda u špicu sezone i u vreme najvećih praznika) dovoljno da možete da uživate u Veneciji na miru, bez imalo gužve. Ne, Lido di Jesolo i Mestre se ne računa. Ako želite da zaista doživite Veneciju bez imalo gužve, treba da prenoćite u gradu i da ispratite dnevne turiste iz Punte Sabioni i sa kruzera. Znam da mislite da je noćenje u Veneciji basnoslovno, ali to zapravo nikad niste proverili, zar ne? U vansezoni, noćenje u samoj Veneciji može se naći po vrlo pristojnim cenama, ništa većim od cena u okolini Venecije. Potrebno je samo da pratite ponude i sami se uverite da je tako. U svakom slučaju, kada je o doživljaju reč, jedno noćenje u Veneciji vredi bar kao nekoliko noćenja u okolini. Proverite!

Još putoholičarskih priča potražite na stranici Putoholičarske priče/Travelholic taleshttps://www.facebook.com/Putoholičarske-Priče-Travelholic-Tales-336361597101520/




No comments:

Post a Comment

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...