Saturday, July 20, 2019

Napulj, to je ljubav




Napulj je stariji od Rima. Osnovan je kao grčka kolonija Partenopa nazvana po mitskoj sireni pre 2800 godina, a naziv Napoli potiče od grčih reči Nea polis – novi grad. Njegov istorijski centar sa svojih 1700 hektara, najveći je istorijski centar jednog evropskog grada i nalazi se na Uneskovoj listi istorijske baštine još od 1995. godine.
Napulj je smešten u središtu Napuljskog zaliva na obali Tirenskog mora kao najveći grad italijanske pokrajine Kampanije, a sa prigradskim naseljima ima preko četiri miliona stanovnika, što ga čini trećim najvećim gradom u Italiji, posle Rima i Milana. Pored službenog italijanskog, u Napulju se govori i napolitanski jezik, odnosno dijalekat.
Zahvaljujući svojoj burnoj istoriji Napulj i danas u sebi nosi tragove brojnih vladara i vekova. Izuzetno je zanimljivo i okruženje u kojem se ovaj grad nalazi. Smešten je pod aktivnim vulkanom Vezuvom, u prelepom Napuljskom zalivu, a u njegovoj neposrednoj blizini su i Amalfitska obala i ostrva Kapri i Iskija.
Čuvena izreka – Vidi Napulj i umri – postala je svetski poznata najviše
zahvaljujući velikom nemačkom pesniku Geteu, koji je spominje u svom delu Italienische Reise – Italijansko putovanje, zasnovanom na njegovim dnevnicima. U Napulju se, zaista, mnogo štošta može videti, a u njegovoj okolini još i više. Posebno je zanimljivo da ovaj prelepi grad i dalje odoleva masovnim nasrtajima turista, zbog čega se u njemu zaista još uvek može uživati bez uobičajenih gužvi koje su već bezmalo „progutale“ mnoga atraktivna svetska odredišta i boravak u njima učinile napornim a ponekad čak i mučnim. Šetajući Napuljem, naprotiv, pored obilaženja znamenitosti, moći ćete da osetite i istinku atmosferu grada i nećete se neprestano sudarati sa grupama turista koje vrvljaju svuda unaokolo.
Nekoliko najpoznatijih građevina nalazi se u samom centru Napulja. To su, pre svega, Castel Nuovo, tj. Novi zamak, iz XIII veka, koji je bio sedište kraljeva Napulja, Aragona i Španije do 1815. U njegovoj neposrednoj blizini su i Nacionalna biblioteka, pozorište San Karlo, Galerija Umberta I, te najpoznatiji napuljski trg Piazza del Plebiscito, smešten između kraljevske palate Palazzo Reale i bazilike San Francesco di Paola. Nadomak samog trga pruža se i veličanstven pogled na zaliv i Vezuv, a na vrhu brda sa suprotne strane nalazi se Castel Sant'Elmo. Ukoliko pak sa trga krenete u šetnju duž obale, naići ćete i na poznati Castel dell'Ovo.

U kolikoj meri Napulj odoleva masovnom turizmu jasno je i po tome što je njegov prostrani glavni trg Plebiscito do pre svega desetak godina predstavljao parking. Danas, srećom, više nije tako. Tu u centru grada, možete popiti kafu ili naručiti kolače u poznatom starinskom kafeu Gambrinus, u kojem je skoro uvek gužva a iz centra se, takođe, možete zaputiti na nekoliko različitih strana. Ako krenute otmenom ulicom Kjaja, u jednoj bočnoj uličici ubrzo ćete ugledati slavnu  piceriju Brandi u kojoj je, kako legenda kaže, 1889. napravljena prva pica na svetu – Margarita, u čast Margarite Savojske. Međutim, odličnu picu možete pojesti u skoro svakom napuljskom restoranu, i to naravno po povoljnijoj ceni, a izbor je neverovatan. Iz centra Napulja možete, takođe, krenuti i poznatom ulicom Toledo, ili se žičarom popeti do pomenutog zamka Sent Elmo. Kuda god da krenete, ne propustite da prošetate živopisnim uličicama, probate neke od napuljskih specijaliteta kao što su, naravno,
pica, pržena pica frita, osvežavajući liker od limuna limoncello ili poznati slatkiši zvani baba. Iskoristite priliku da obiđete i muzeje čije su ulaznice prilično jeftine u poređenju s drugim gradovima, kao i crkve kojih ima mnogo. Nezaobilazna je svakako i jedinstvena kapela San Severo, sa čuvenom skulpturom Hrista pod velom. Ako se zamorite od šetnje ili odmaknete malo dalje od centra, dobro je da znate da Napulj ima i metro koji veoma dobro fukncioniše i povezuje grad i sa okolnim naseljima.
Ono što Napulju daje dodatnu čar svakako su i okolni gradovi i ostrva. Iz Napulja lako možete obići prelepu Amalfitsku obalu na kojoj se nalaze gradovi poput Amalfija, Positana, Sorenta. Do njih možete stići na više načina, autom ili autobusom, vozom ili brodom. Vožnja duž obale je doživljaj za sebe, ali u vreme praznika i letnje sezone ume da bude i naporna, naročito zbog velikih gužvi, tako da je možda najbolje da do ovih gradića doplovite morem. A svakako treba iskoristiti priliku da se na taj način obiđu i čuvena mondenska ostrva Kapri i Iskija. Ono što mnoge turiste posebno privlači u okolini Napulja svakako su arheološki lokaliteti Pompeja i Herkulanum, mesta pogođena čuvenom erupcijom Vezuva pre gotovo dve hiljade godina. A kad smo već kod izleta iz Napulja, ukoliko ga još niste posetili ili vas vuče želja da ga ponovo vidite, iz Napulja možete lako i brzo stići i u Rim. Sve u svemu, Napulj u potpunosti opravdava čuvenu izreku „Vidi Napulj i umri“, naslov poznatog romana Jedi, moli, voli, ali i veliki hit iz šezdesetih godina – Napoli, That's Amore – Napulj, to je ljubav.


Pratite nas na Fejsbuk stranici Putoholičarske priče / Travelholic Tales i na instagram nalogu Aleksandrina stranica.


No comments:

Post a Comment

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...