Friday, December 6, 2019

Božić kod Kupoholičarke

Kinsela, Kupoholičarka i Božić su tako dobra i prirodna kombinacija da je pravo čudo da se ovakva knjiga nije pojavila ranije. Ko bi mogao bolje da razume čaroliju Božića od Beki, koja po prvi put postaje domaćica božićnog slavlja i ima zadatak da na slavlju i za božićnom trpezom okupi čitavu porodicu i sve najbliže prijatelje.

Treba svakako obaviti obaveznu prazničnu kupovinu i pripremiti bogatu trpezu i poklone, jer Beki želi da Božić u njenoj kući bude savršen. Međutim, nije uvek lako uneti sklad kada u porodici postoje problemi. Bekini roditelji nedavno su se preselili u pomodni Šordič gde jedu pire od avokada i piju zanatski džin i pijuckaju espreso martinije. Toliko su zauzeti svojim novim bogatim društvenim životom, da nemaju vremena da pripreme božićno slavlje, pa smatraju da je vreme da Beki preuzme taj posao na sebe. Beki je kao i uvek čvrsto rešena da udovolji svima, ali što se više trudi, čini se da joj to sve manje polazi za rukom. Dženis, stara prijateljica Bekine mame, nije oduševljena njihovim novim načinom života a čini se da je pomalo i ljubomorna, jer se oseća zapostavljenom. Takođe, Beki i njena najbolja drugarica Suz s razlogom sumnjaju da Bekina polusestra ima ozbiljnih problema u braku, iako o tome ćuti. Svi imaju svoje probleme, zahteve i ideje o tome kako slavlje treba da izgleda, i čini se da je nemoguće udovoljiti svima. Obuzeta očajanjem, Beki mašta da provede Božić baš kao u božićnim filmovima - gde je uvek sve tako jednostavno i savršeno.
Sve se dodatno komplikuje kada se u Bekinom životu odjednom pojavi njen bivši dečko s fakulteta, Krejg. Nekada neugledni momak preobrazio se u rok zvezdu i gle čuda, izgleda bolje nego ikad! Postoje li još uvek među njima varnice? Beki će to morati da proveri. Što se Beki više druži sa svojim bivšim momkom situacija se sve više komplikuje, a Bekina najbolja drugarica Suz dobronamerno pokušava da upozori Beki na to šta Krejg zapravo hoće. U međuvremenu, pokušaj da se učlani u staromodni Klub bilijara i zabavne muzike, čiji članovi mogu postati samo muškarci, pružiće Beki priliku da iskaže svoje feminističke stavove koji su istovremeno britki, lucidni i urnebesno duhoviti.
Zaplet nove kupoholičarke donosi nam duh Božića, prazničnu toplinu po kojoj je Beki poznata i naravno, urnebesno duhovite epizode na koje nas je Beki odavno navikla. Međutim, Sofi Kinsela ne bi bila to što jeste kad u svoj čarobni recept ne bi ubacila i nekoliko ozbiljnijih tema. Odnosi u porodici, zelena i veganska filozofija i virtuelni život na društvenim mrežama samo su neke od njih. Uostalom, Kupoholičarku mnogi shvataju kao odgovor na izazove konzumerističkog društva, na koje predstavlja svojevrsnu parodiju. Koliko god da je lepršava, zabavna i duhovita, Kinsela uvek ostaje aktuelna i urnebesno smešna ali i ubojito precizna u svojoj kritici poželjnog i očekivanog društvenog ponašanja, u koje se Beki tradiconalno ne uklapa.
Hoće li Beki uspeti u svojoj nameri da pripremi savršen Božić ili će se njeni napori završiti katastrofom? Jedno je sigurno, svim svojim čitaocima i ljubiteljima Sofi Kinsela će ovom knjigom ulepšati zimske praznike. Šta ima lepše nego da Božić i Novu godinu dočekamo uz hrabru, saosećajnu i omiljenu Beki Brendon - devojačko prezime Blumvud :)
Više o knjizi možete videti i čuti ovde, a odlomak iz knjige pročitajte ovde.



No comments:

Post a Comment

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...