Saturday, October 6, 2018

Olimija - velnes za uživanje


Najpopularniji slovenački velnes na hrvatsko-slovenačkoj granici  



U mestu Podčetrtek u Sloveniji, na samoj slovenačko-hrvatskoj granici, nalazi se izuzetno atraktivan turistički kompleks „Olimija“. Iako ne spada u mesta zadivljujuće prirodne lepote kao što je Bled, Olimija je u oštroj konkurenciji slovenačkih, pa i susednih austrijskih, italijanskih i hrvatskih velnes centara uspela da izbori vodeće mesto. Ponuda Olimije obuhvata sve vrste smeštaja, od hotela sa pet zvezdica preko hotela niže kategorije, apartmana, vikendica za iznamljivanje do glampinga, koji je poslednja reč mode u svetskom turizmu. Složenica glamping potiče od reči glamour i camping, tj. kampovanje, i označava vid smeštaja koji podrazumeva boravak u prirodi, ali uz najsavremeniji komfor i luksuz. Dakle, ponešto za svakoga i za (skoro) svaki džep.
Svi ovi smeštajni objekti, međutim, imaju nešto zajedničko i veoma praktično: povezani su podzemnim hodnicima sa spa centrima i bazenima. Ovo jednostavno rešenje omogućava da gosti svih smeštajnih kapaciteta koriste sve spa sadržaje ovog kompleksa i to tako da iz svoje sobe, apartmana ili iznajmljene kuće u bade mantilu dođu do saune ili bazena.

Najprimamljivija zabava u Olimiji svakako je kupanje i uživanje u termalnim objektima. I tu je izbor vrlo širok. Porodice sa decom svakako najviše privlači vodeni park Akvaluna. Spa centri Termalija i Orhidelija nude kupanje u unutrašnjim i spoljašnjim bazenima u svako doba godine. Gostima su na raspolaganju i različite vrste sauna, brojni tretmani, razne vrste pilinga i kupki, masaže, knelpova kupka, zdravstveni ili estetski tretmani, zavisno od želja i mogućnosti. Međutim, mora se reći da je ubedljivo najupečatljivi deo celog kompleksa velnes Orhidelija. Ovaj state-of-the-art spa centar je poslednjih godina više puta proglašavan za najbolji velnes centar u Evropi. Budući da je i cena u skladu sa kvalitetom, u Orhideliji najčešće nema prevelike gužve, ali ako se odlučite da se častite uživanjem u ovom kompleksu, bilo da se kupate, koristite džakuzije i saune, uživate u nekom tretmanu ili samo leškarite na vodenom krevetu birajući između ozbiljne i moderne muzike ili pak zvukova prirode u slušalicama, sigurno se nećete pokajati.   
  

Naravno, svaka dobra turistička ponuda podrazumeva zanimljive mogućnosti za šetnju i izlete. Sam Podčetrtek je malo mesto ali se na brdu iznad njega nalazi zamak – grad Podčetrtek – koji se u pisanim beleškama prvi put spominje 1261. U novijoj istoriji bio je u vlasništvu plemićke porodice Atems, kojoj je oduzet 1945. Kuriozitet je da su sadašnji vlasnici ovaj zamak površine od 2600 kvadratnih metara ponudili na prodaju za 370.000 evra, jer mu zbog lošeg održavanja preti urušavanje, ali čini se da zainteresovanih kupaca za sada nema. To i nije previše čudno, s obzirom da se procenjuje da u restauraciju ovog dvorca treba uložiti oko 20 miliona evra. Opština Podčetrtek se, kažu, protivi prodaji dvorca i nada se da će ga uz pomoć evropskih fondova obnoviti i pretvoriti u prvorazrednu turističku atrakciju.
U blizini Podčetrteka i Olimije nalazi se i odlično očuvan manastir Olimje u čijem je sklopu i manastirska apoteka, a odmah pored nje i vrlo zanimljiva prodavnica čokolade. To je idealno mesto za kupovinu suvenira ili poklončića u vidu najrazličitijih čokoladnih poslastica, svih mogućih ukusa i oblika. U neposrednoj blizini manastira je i park Jelenov greben, gde možete prošetati po prirodnom staništu jelena ili predahnuti u restoranu a ako želite, možete zajedno sa domaćinima nahraniti i pitome i ljupke jelene i srne. Okolina Olimije je, takođe, idealna za sportsko ili rekreativno pešačenje ili biciklizam. Nešto dalje nalazi se i Kozjanski park prirode i zamak Podsreda, a ako ste ljubitelj jugoslovenske socijalističke istorije, ni Kumrovec nije daleko. Sve u svemu, Olimija pruža izuzetne mogućnosti da svoj odmor prilagodite sebi i maksimalno iskoristite baš onako kako sami želite.
Mogućnosti ishrane u Olimiji takođe su raznovrsne i prilagođene željama i potrebama gostiju. Svi objekti imaju restorane i barove a svaki gost u skladu sa smeštajem i svojim mogućnostima može uplatiti ishranu u hotelu ili restoranu, sam pripremati hranu ili se hraniti u prodavnici ili restoranima izvan hotela. Šta god da izaberete, nemojte propustiti priliku da uživate u slovenačkim specijalitetima, kao što su kranjske kobasice, kraški pršut, blejska kremna rezina i, naravno, laškom pivu i dobrim slovenačkim vinima.
Sveobuhvatan pristup odmoru i opuštanju i zavidnom nivou usluge koji se tako uspešno neguje u ovom centru, lepo je sažet na bilbordu koji se nalazi na samom ulazu u centar Olimija:
„Budite ljubazni prema sebi i drugima kad god je to moguće.
Uvek je moguće.“      

Više priča i preporuka potražite na Fejsbuk stranici Putoholičarske priče / Travelholic Tales i na instagram nalogu Aleksandrina stranica.



2 comments:

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...