Friday, January 18, 2019

Komo – glamurozno utočište slavnih



 Kluni, Madona, Brandelina, Stalone, samo su neke od zvezda koje obožavaju Komo

Belađo, "biser jezera Komo"

Znate li gde rado borave Džordž Kluni, Madona, Džon Keri, Đani Versaće, Metju Belami, Ronaldinjo, Silvester Stalone, Džulijen Lenon i mnoge druge slavne ličnosti? Ne, ne mislim na Holivud, već na jezero Komo. Zašto baš tamo?
Komo je jedno od najpoznatijih alpskih jezera. Nalazi se u severnoj Italiji, u pokrajini Lombardiji a sa svojim neobičnim oblikom sličnim izvrnutom slovu Y – ipsilon, smešteno je u blizini granice Italije i Švajcarske. Severni – gornji krak jezera nalazi se kod grada Koliko, dok su na donjem levom odnosno desnom kraku gradovi Komo i Leko. Kao jedno od najdubljih u Evropi, jezero Komo duboko je 410 m, a dno jezera nalazi se na 200 m ispod nivoa mora. Kao i većina alpskih jezera, i ono je glečerskog tj. ledničkog porekla. Sa površinom od 146 km2, treće je po veličini u Italiji, posle jezera Garda i Mađore.
Villa Balbianello
Predeo između dva južna kraka jezera naziva se Larijski trougao, a u njegovom središtu je grad Kanco, prema nazivu jezera koje na latinskom glasi Larius, odnosno italijanski Lario.
Jezero Komo sa svojim neobičnim oblikom i neverovatno razuđenim obalama koje se strmo spuštaju pravo u njegove podzemne dubine, od davnina je
Grand Hotel Tremezzo, jedan od najpoznatijih hotela na Komu
privlačilo svojom čudesnom lepotom i izvanredno prijatnom klimom. Poznato je odmaralište još od vremena Rimskog carstva, pa se tako u ovom kraju nekada odmarao Julije Cezar, kasnije tokom istorije ovde su dolazili poznati kompozitori, pisci i slikari, a danas holivudske zvezde, modni kreatori, političari i biznismeni.    
Na obali ovog jezera nalaze se brojni gradovi koji plene čarobnom lepotom, a u skrovitim uvalama obale Koma kriju se otmene i raskošne vile koje predstavljaju skrovišta mnogih slavnih ličnosti.
Najveći grad na jezeru je istoimeni Komo, najveće, najživlje i najmodernije mesto na jezeru. Kao veći grad sa prometnom železničkom i autobuskom stanicom i velikom jezerskom lukom, kao i brojnim hotelima, predstavlja dobru polaznu tačku za obilazak i istraživanje jezera. Sa svojim 80.000 stanovnika, ovaj grad je urbaniji od manjih mesta načičkanih po obali i na prvi pogled ne toliko čaroban kao Belađo ili Varena, ali sa svojim očuvanim istorijskim jezgrom sa prelepom katedralom, lepo uređenim šetalištem i zelenim brdima koja ga okružuju ipak predstavlja odličan uvod u lepote istoimenog jezera, dok ga raznovrsnost izbora smeštaja i odlična povezanost sa ostalim mestima na jezeru kao i ostatkom Italije čine idealnom bazom na jezeru.
Varena, jezero Komo
Jedan od najlepših gradova na Komu smešten je na rtu na samom vrhu kopnenog trougla koji zalazi duboko u unutrašnjost jezera, i na mestu gde se praktično spajaju sva tri njegova kraka. Mondenski Belađo naziva se biserom jezera Komo, a svoje ime „pozajmio“ je i jednom od najpoznatijih hotela u Las Vegasu. Sa svojim otmenim šetalištem i skrovitim strmim uličicama idealno je mesto za šetnju i uživanje, ali u samom gradu ima daleko manje hotela nego u Komu a ako vam džepovi nisu previše duboki, treba da budete veoma pažljivi pri izboru smeštaja. Najpoznatije vile u Belađu su Vila Serbeloni i Vila Melci. Vila Serbeloni, sagrađena u XV veku, danas je u vlasništvu Rokfeler fondacije.  
 Još jedan ozbiljan kandidat za titulu najlepšeg grada u velikoj konkurenciji među prelepim mestima na obalama Koma svakako je Varena, koja se nalazi približno naspram Belađa, na desnoj obali. Ovaj ribarski gradić, zapravo seoce, sa svega 800 stanovnika, odiše lepotom, ali i spokojem. U njemu je daleko manje turista nego u Komu ili pomodnom Belađu, atmosfera je mirna i autentična, pa tu možete u miru uživati u romantičnim šetnjama, posebno na čarobnoj promenadi duž jezera, zvanoj Staza ljubavnika. U blizini Varene nalazi se i jedna od najlepših vila na jezeru, Monastero.  
Pored opisanih, svakako treba spomenuti i gradove Menađo, Leno, Černobio, kao i mnoga druga mesta i brojne vile koje se u njihovoj blizini nalaze, poput poznate vile Balbianelo, gde je snimano više filmova, između ostalih, Kazino rojal iz serije filmova o Džemsu Bondu i Ratovi zvezda – napad klonova. Mnoge od vila na jezeru Komo danas su u privatnom vlasništvu, pa je tako Džordž Kluni pre nekoliko godina postao vlasnik vile Oliva, a mnoge su pak pretvorene u luksuzne hotele, poput poznate vile D’Este, u kojoj su boravili Bred Pit, Anđelina Džoli, Pol Makartni, Šeron Stoun, Arnold Švarceneger, Iv Sen Loran, Alfred Hičkok, Mihail Gorbačov i mnogi, mnogi drugi.
Belađo
Teško bi bilo ukratko čak i nabrojati šta sve treba videti na jezeru Komo, a najbolji način da ga obiđete verovatno je plovidba po jezeru. Brodovi i trajekti, koji služe za prevoz turista ali pre svega kao redovan saobraćaj koji koriste meštani, svakodnevno saobraćaju povezujući sva mesta na jezeru. Neki brodovi voze sporije, sa više stanica, dok su neke linije brže i staju samo u određenim mestima. Najbolje je da brže linije koristite onda kada imate određeni cilj i želite za kraće vreme da stignete do odabrane destinacije, dok je spora linija sa više stanica dobra za uživanje u vožnji i posmatranje panorame sa jezera. Da biste se lakše snašli u ovom prevozu, svakako je preporučljivo da unapred proučite red vožnje, koji se sezonski menja, a ukoliko je vaš boravak na jezeru kraći, najbolje je da unapred odlučite koje bi vam linije mogle biti
najkorisnije i da unapred isplanirate odlazak, ali naravno i povratak, jer bi vas npr. vožnja taksijem duž obala mogla skupo koštati. Glavna stanica svih linija nalazi se u centru grada Komo a red vožnje, koji se sezonski menja, ne samo za Komo već i za jezera Garda i Mađore, možete pronaći na stranici http://www.navigazionelaghi.it/ Koliko god da dugo ili kratko boravite na jezeru, pokušajte da odvojite vreme za jednu takvu plovidbu, u kojoj ćete sigurno uživati.
Komo je jedno od onih mesta na kojima možete boraviti bezbroj puta i uvek pronaći nešto novo što će vas oduševiti. Ali ono nipošto nije rezervisano samo za bogate i slavne. Mnoga pristupačna turistička putovanja uključuju i obilazak ovog prelepog jezera, makar u formi jednodnevnog izleta. Zato nemojte propustiti priliku da ga vidite i upoznate bar deo njegove lepote.



Pratite nas na Fejsbuk stranici Putoholičarske priče / Travelholic Tales i na instagram nalogu Aleksandrina stranica.



No comments:

Post a Comment

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...