Thursday, October 18, 2018

Morahalom - mesto za opuštanje



U turističkom rečniku regiona poslednjih godina jedna reč postaje sve češća i sve popularnija: Morahalom.





Ako slučajno već niste čuli za ovo mesto, reč je o maloj banji u Mađarskoj, blizu Segedina i vrlo blizu granice sa Srbijom. Toliko blizu da ne mogu da se otmem utisku da je možda upravo ova banja bila jedan od glavnih razloga što je pre nekoliko godina, na granici između Srbije i Mađarske otvoren još jedan granični prelaz, Bački Vinogradi, namenjen individualnom prelasku granice i tačno jedanaest kilometara udaljen od centra Morahaloma. To je istovremeno i preporuka za sve one koji se u svom aranžmanu i sopstvenim automobilom zapute iz Srbije ka Mađarskoj: na ovom prelazu obično nema autobusa a najčešće ni prevelikog prometa, pa samim tim ni dugog čekanja po kome nam je prelaz Horgoš, nažalost, svima dobro poznat. Doduše, u poslednjih par godina i na prelazu Bački Vinogradi počele su povremene gužve ali je za sada ipak ovaj prelaz, još uvek, definitivno bolja varijanta od Horgoša.

Bukvalno posle desetak minuta vožnje od Bačkih Vinograda stiže se do sela Morahalom, pre svega poznatog po banji-kupalištu Eržebet. Ovo je tipična mađarska banja sa obiljem raznovrsnih bazena, otvorenih i zatvorenih, sa „običnom“ i termalnom vodom, mnoštvom sauna, vrlo dobro opremljena i sređena ali, što je takođe tipično za mađarske banje, bar one starijeg datuma, bez posebne udobnosti i glamura. Ukoliko volite ovu vrstu odmora i kupanja u ovim bazenima i saunama možete uživati do mile
volje a termalna voda banje Eržebet, mada naizgled deluje pomalo mutno i „masnjikavo“, kažu, leči mnoge bolesti, od reume do ginekoloških problema. U Morahalom možete doći na jednodnevni izlet, bilo u sopstvenom aranžmanu bilo preko agencije, provesti dan u banji sa ulaznicom od oko 2000 forinti, ili se pak odlučiti da ostanete duže i potražiti smeštaj u ovom ljupkom mestu. Kada je o tome reč, možete da birate između nekoliko manjih i skromnijih, starijih pansiona među kojima se izdvaja Thermal Panzio, šarmantnog „predratnog“ izgleda u stilu provincijskih pansiona i prenoćišta iz romana Agate Kristi, takođe u neposrednoj blizini kupališta i sa direktnim pristupom svim sadržajima banje. Međutim, ako volite komfor i udobnost, pravo mesto za boravak u Morahalomu je svakako neki od novijih hotela izgrađenih u poslednjih nekoliko godina, Colosseum i Elixir. Oba hotela su nova i vrlo lepo opremljena i obezbeđuju besplatan pristup banji, ali imaju i sopstvene bazene odnosno manje spa centre. Naravno, u svim hotelima i restoranima imaćete priliku da uživate i u specijalitetima čuvene mađarske kuhinje.

Hotel Colosseum, koji u svojoj ponudi imaju mnoge turističke agencije, poseduje sopstveni lepo opremljen spa centar sa dva manja bazena sa đakuzijima, Knelpovom kupkom i saunama i izvanrednu ishranu sa švedskim stolom koji svakodnevno uključuje čak i ponudu bezglutenske hrane. To zadovoljstvo koštaće vas pedesetak evra dnevno po osobi za polupansion, ili nešto manje za noćenje s doručkom. Cene su, razume se, nešto niže u vansezoni i radnim danima nego vikendom i praznicima a s obzirom da je odnos cene i kvaliteta usluge i sadržaja zaista veoma dobar, oba hotela svrstala bih u kategoriju affordable luxury – to jest, dostupnog odnosno pristupačnog luksuza. 
Ako rado vozite bicikle možete ih iznajmiti na recepciji nekog od pomenutih hotela ili pak prošetati po okolini ovog mirnog gradića i obići Vinsku kuću Kraller, Kuću štrudli, rezervat bizona ili Mini Hungary park u kojem su predstavljene minijature poznatih mađarskih građevina.
Ono u čemu Morahalom oskudeva jesu šoping i noćni izlasci, međutim, i jedno i drugo možete lako nadoknaditi u obližnjem Segedinu, jer je svaka poseta Morahalomu, pogotovo ako je reč o višednevnom boravku, odlična prilika da se upozna i ovaj lepi grad na Tisi. Segedin svakako zaslužuje zasebnu putoholičarsku priču a što se Morahaloma tiče, treba još dodati da vam, ako tamo putujete pravo iz Srbije preko pomenutog graničnog prelaza Bački Vinogradi, nije potrebna vinjeta, tj. da ne morate plaćati mađarsku putarinu. Eto dakle i jednog razloga više da u ovom ljupkom mestu provedete neki prijatan jesenji ili zimski vikend.


Više  preporuka u vezi sa putovanjima potražite na stranicama Putoholičarske pričeKlub ljubitelja Piliona, i na Instagram profilu Aleksandrina stranica.

No comments:

Post a Comment

Tako blizu, tako čaroban: Klagenfurt

Zvanično ime ovog grada glasi Klagenfurt am W ö rthersee, to jest, Klagenfurt na Vrpskom jezeru, na slovenačkom,  Celovec ob Vrbskem j...